skip to Main Content
Taido

Taido är föreningens huvudsakliga kampsport och grunden för vår verksamhet. Taido är en japansk akrobatisk kampsport som kommer från Okinawa och utmärker sig för sina akrobatiska rörelser vilket särskiljer taido från  karate.

Vi erbjuder Taido i både Gubbängen och Vällingby!

Grundades

Taido grundades av Seiken Shukumine (1925-2001). Han föddes på Okinawa, Naha-shi. Seiken Shukumine tränade olika stridskonster som samlas under namnet Okinawa-te, bland annat Kishimoto Di. Namnet Taido skrivet med kanji betyder ungefär vägen/metoden att höja människans psykiska och fysiska kapacitet. Vi strävar därför efter att ge våra medlemmar mer än bara fysisk träning.

Stockholms Taidoförenings mål med taido är att kunna bidra i var och en av våra medlemmars personliga utveckling genom hela livet.

Tävling

För den som är intresserad av att tävla finns möjlighet att utmana sig själv och andra på tävlingsmattan. Inom Taido går det att tävla i flera olika typer av grenar och vi vågar påstå att det finns något för alla.

Inom föreningen erbjuder vi klubbtävlingar för både barn och vuxna. Det är ett bra sätt att testa på tävling om man är oerfaren. Nationellt hålls tävlingar över hela Sverige och beroende på hur mycket man vill tävla finns möjlighet att delta på SM och liknande.

Det finns även möjlighet att tävla internationellt då taido finns bland annat i Finland utöver Japan. Möjlighet att elitsatsa finns också då Sverige har ett landslag som deltar i både EM och VM.

Tävlingsgrenar

Hokei
Uppvisning av ett förutbestämt mönster av tekniker.

Jissen
Kamp en mot en. Semikontakt gäller vilket innebär att träffarna ska vara kontrollerade och inte under bälte eller mot hals/huvud.

Lag-hokei
Som hokei fast i lag om 3-5 personer med fokus på synkroniserat utförande.

Lag-jissen
Kamp i lag om 3-5 där laget med flest vinster vinner.

Tenkai
Uppvisning av uppgjord kamp i lag om 6 personer där 1 person är ”hjälte” och vinner över de resterande 5.

 

För barn som vill tävla har det tagits fram ett alldeles eget tävlingssystem som fokuserar på att barnen ska tycka det är kul och utvecklande.

Back To Top