skip to Main Content
Shurite
Stridskonst från Okinawa

Shurite är en Okinawisk föregångare till karate. Det är en av de tidiga kampstilarna som har influenser från Kina och Sydostasien. Vi jobbar med sparkar, slag, grepp och kast. Vi tränar ensamma, i par och i grupp.

Taido har utvecklats parallellt med den moderna karaten men har samma ursprung; okinawisk stridskonst. Den gamla okinawiska stridskonsten ”Okinawate” delas i allmänhet upp i tre familjer; Nahate, Tomarite och Shurite, inom vilka det finns många förgreningar. Taido kommer från KishimotoDi som ingår i Shurite.

Shurite är en av de tre allmänt kända familjerna av stridskonster från Okinawa. Tillsammans med Nahate och Tomarite utgör Shurite stridskonsten Okinawate.

Nacka Shurite är ett projekt med tre syften:
Vi tränar diverse tekniker och system som ingår i äldre Shurite

Det mesta vi jobbar med är KishimotoDi men vi blandar även in små inslag av Genseiryu och Shorinryu samt lätt kryddning av kungfu och Kali – Okinawa ligger ju mitt emellan Japan, Kina och Filippinerna och det märks när man tittar lite närmare på de gamla systemen.

Vi jobbar mycket med det traditionella, alltså att även kunna historiska och kulturella aspekter

Många barn som tränar någon form av budo har ingen aning om vilken sorts karate eller jujutsu (eller dyl) de håller på med. Det handlar inte om att värdera de olika stilarna utan bevara kunskapen om den okinawiska stridskonstens historia.

Fokus på tjejer att träna kampsport

Efter att i tjugo år tränat med barn och i tio år jobbat med barn i skolor har jag många gånger pratat med tjejer som tidigare tränat någon kampsport men hoppat av eftersom de upplevde att de inte fick lika mycket utrymme som killarna. Detta beror ju givetvis på de olika respektive klubbarnas instruktörer och inte på kampsporten som sådan.

I taidon har vi alltid haft väldigt god fördelning mellan killar och tjejer men i samhället verkar det alltså generellt finns mindre tillgång till kampsport för tjejer. Därför har Nacka Shurite för avsikt att vara en inkörsport för tjejer – det är alltså en tjejgrupp. Vi tränar inte på något annorlunda sk ”tjejanpassat” sätt, men tjejerna behöver alltså inte konkurrera om utrymmet med killar.

Shurite-träningen är ett projekt som syftar till att ge tjejer utrymme att träna en kampsport som utforskar och experimenterar en föregångare till karate.

Back To Top